درخت خرما درختی است از تیره خرما زیبا که امروزه در نواحی گرمسیر و نیمه حاره پرورش می یابد و با آن که منشا اصلی آن را در عربستان و نواحی شمال افريقا ذکر می کنند، اما بررسی های علمی مختلف آن را به نوعی به نام .P. silvestris L که در هند می روید نسبت می دهد. درخت خرما، تنه بدون انشعاب با ظاهر استوانه ای شکل دارد. تمام طول ساقه آن نیز عاری از برگ است و فقط قسمت انتهایی ساقه است که در آن، برگ های بزرگ با برگچه های شانه ای جلوه می کنند.
درخت خرما به صورت یک گیاه کشت شده در نخلستان ها، یا به حالت رها شده در باغ های متروک و یا گاهی در کنار آبگیرهای بیابانی به صورت نخل های خودرو که از هسته خرماهای به جای مانده مسافران اتراق کرده در این نقاط روییده اند، دیده می شود.
درخت نخل درخت دوپایه دائمی است. ماده آن معمولا از چهار تا بیست سالگی به بار می نشیند. به طور متوسط پنج سال پس از کاشت پاجوش، بار دادن آغاز می شود و تا هنگام مرگ ادامه دارد. مرگ درخت معمولا کمی پیش از صد سالگی رخ می دهد، گاهی ممکن است عمر درخت به ۱۵۰ سال هم برسد. اما، به طور کلی درخت خرما پیش از صد سالگی بریده می شود، زیرا هنگامی که به این سن می رسد محصول آن، آن قدر کم است که بالا رفتن از درخت برای گرده افشانی و یا برداشت محصول، دیگر مقرون به صرفه نیست.
درخت خرما نخلی است پرسا و بنابراین به سهولت از نخل های بادبزنی تشخیص داده می شود. اما دو نخل پرسای دیگر با ظاهری مشابه وجود دارند که یکی درخت خرمای جنگلی و دیگری نخل جزایر کاناری است. نخل جنگلی معمولا از درخت خرمای عادی کوتاه تر و بدون پاجوش است. میوه آن کوچک، خشک و قابل خوردن نیست.
فصل باردهی درخت نخل خرما :
فصل باردهی درخت جنس نر ( نرینه ) و ماده ( مادینه ) متفاوت است . هر دو درخت بارور می شوند، با این تفاوت که میوه های جنس نر قابل خوردن نیست و میوه های جنس ماده خوردنی می باشند.
فصل باردهی درخت نخل ماده در نقاط مختلف کشور متفاوت است. یعنی به شرایط آب و هوایی ، میزان رطوبت آن منطقه و گرما نیز بستگی دارد . به طور مثال در شهر میناب استان هرمزگان بارور شدن این درخت از اواسط دی ، در بنادر خلیج فارس از اوایل اسفند و در خوزستان از اواسط بهمن ماه شروع می شود . فصل باردهی آن ها نیز در این شهرها متفاوت خواهد بود.
به طور کلی می توان گفت ، فصل بارورشدن و باردهی درخت نخل خرما ( با توجه به رقم زود رس ، میانرس و دیررس ) در مناطق گرمسیری کشور از ۲۰ دی تا ۲۰ اسفند است .
درخت نخل زودرس در اواخر دی ماه
درخت نخل میانرس در بهمن ماه
درخت نخل دیررس در اسفندماه