روش های برداشت خرما

26 بهمن 1399

روش های برداشت خرما

 روش برداشت خرما می بایست حتما از نخل بالا رفت تا دسترسی به تاج جهت چیدن میوه خرما پیدا کرد . نخل خرما بسته به رقم منطقه  میزان رسیدگی و سن آن سالانه بین 30 تا 100 سانتی متر به صورت عمودی رشد می کند . به همین خاطر برای برداشت میوه در وهله اول به وجود کارگر ماهر بالا رو از نخل و وجود ابزار مناسب مانند نردبان های بلند و آلو مینیومی یا بالابر های ویژه نیاز است . که هزینه های متفاوتی دارد .
جدا سازی و برداشت میوه خرما از نخل به دو روش کلی انجام می شود .
1)برداشت دست چین
2) برداشت یکباره
برای برداشت دست چین هزینه کارگر و زمان برداشت میوه خرما زیاد چراکه باید به دفعات عملیات چیدن تکرار شود. به همین دلیل بیشتر برای رطب و ارقام خرمای گران قیمت که به برداشت یکباره حساس می باشند .انجام می گیرد . در روش دست چینکارگری ماهر با خود سبد یا ظرفی را به بالای نخل تا زیر تاج برده و میوه های خرما را بعد چیدن داخل سبد ریخته و بوسیله طنابی آن را به پایین هدایت می کند . تا کار گران مستقر روی زمین میوه ها را جمع آوری کنند. با توجه به حساسیت میوه خرما در مرحله رطب نسبت به تکان های خوشه و ریزش آسان میوه  می بایست در مرحله خلال و قبل از آغاز مرحله رطب “خوشه های میوه خرما را جهت محافظت در پوششی قرار داد . این پوشش ها علا وه بر محافظت باید به گونه ای باشد تا جریان هوا ی مناسبی داشته تا جلوگیری شود از ترشیدگی و پوسیدگی میوه های خرما /مانند توری های پارچه ای.
برداشت یک باره محصول خرما از مهمترین روش برداشت موجود در کشور است .که برای بیشترین ارقام خرما اجرا می شود .دلیل آن در هزینه های بالای تولید  کامل شدن فرایند برداشت در شرایط اقلیمی حاکم بر مناطق تولید و مطلوبیت مرحله رسیدگی تمر ” از نگاه تجارت کلان میوه خرما دانست .برداشت یکباره خرما زمانی که اکثر میوه ها در مرحله تمر می باشند و در پایان فصل تولید انجام می گیرد . پس باید صبر کرد تا رسیدگی کلی نخلستان .به همین منظور خوشه ها را پوشش می دهند .تا از ریزش  خسارت پرندگان و تا حدودی عوامل جوی محافظت کنند.
در عملیات برداشت یکباره خرما معمولا چند گروه سه یا چهر نفره تشکیل می دهند . که یک نفر از نخل خرما بالا رفته و خوشه ها را بریده و به پایین نخل رها می کند و نفرات دیگر نقش جدا سازی و جمع آوری میوه خرما را برعهده دارند . پیش از این کارگران پوششی از نایلون تا برزنت زیر درخت نخل گسترده می کنند . تا خوشه ها آلوده نشوند . البته بهتر است خوشه بریده شده به واسطه طنابی به آرامی به پایین نخل فرستاده شود .
پس از برداشت خرما باید چه کرد؟
خرما های برداشت شده بایستی خنک شوند طوری که دمای آن‌ها به صفر درجه سانتی گراد برسد. برای خنک کردن خرما می‌توان از آب سرد استفاده نمود که مدت زمان لازم برای انجام آن بسته به دمای اولیه محصول، ۲۰-۱۰ دقیقه خواهد بود. لازم است بدین منظور از آب ضدعفونی شده استفاده شود و رطوبت مازاد قبل از بسته بندی از سطح محصول خارج گردد. البته استفاده از هوای فشرده مشکلات کمتری را در مقایسه با روش مذکور به همراه دارد و بیشتر توصیه می شود.
برای آنکه اتلاف رطوبت از سطح خرما طی حمل و نقل و بازار رسانی به حداقل برسد می توان ابتدا آن‌ها را درون پلاستیک مشبک قرار داده و سپس درون کارتن گذاشت. برای حفظ کیفیت خرما نیز لازم است حمل و نقل با استفاده از وسایل نقلیه مجهز به تجهیزات سردکننده (دمای ۲-۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۹۵-۹۰%) انجام شود.
چنانچه قرار است برداشت در مرحله رسیدگی کامل انجام شود، بهتر است برای جلوگیری از ریزش میوه و کاهش ضایعات محصول، خوشه‌های خرما داخل پوشش‌های توری قرار داده شوند. با افزایش رشد و بلندتر شدن نخل، کار برداشت مشکل تر می شود و به ناچار بایستی از انواع نردبان و بالابر جهت تسهیل این عملیات استفاده شود.
برداشت در مراحل رطب و تمار به صورت خوشه کامل (زمانی که اکثر میوه‌ها رسیده اند) انجام می گیرد. در این حالت خوشه‌ها را پس از جداسازی از درخت، داخل صندوق‌هایی می‌تکانند تا خرما های کاملا رسیده جدا گردد. روش دیگر آن است که خرما های رسیده به صورت تک تک از خوشه، دست چین شود.
خوشه‌های چیده شده را با استفاده از انواع ظروف و تجهیزات کمکی به سطح زمین می رسانند. از آنجا که میوه‌های ناشی از ریزش دچار آسیب دیدگی مکانیکی بیشتری می شوند و به همین دلیل احتمال آلودگی میکروبی و نفوذ ذرات خاک به عمق بافت گوشت آن‌ها در حین برخورد با زمین بیشتر است، هرگز نباید با هدف فروش و مصرف انسانی، جمع آوری و عرضه شوند.