خرما برای پلاکت خون

26 بهمن 1399

خرما برای پلاکت خون

پلاکت یکی از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده خون است. وظیفه اصلی آن، لخته‌کردن خون و جلوگیری از خون‌ریزی است. یک انسان سالم در هر میکرولیتر خون بین ۱۵۰ تا ۴۰۰ هزار پلاکت دارد. اما برخی افراد به دلایل مختلف، دچار فقر پلاکت (Thrombocytopenia) هستند. پس باید به دنبال روش‌هایی برای افزایش پلاکت خون خود باشند. یکی از این روش‌ها، مصرف خوراکی‌های مؤثر در تولید و افزایش پلاکت خون و پرهیز از مصرفِ آن‌هایی است که باعث کاهش پلاکت خون می‌شوند.
برای افزایش پلاکت خون چه بخوریم؟
برخی از مواد مغذی موجود در خوراکی‌ها یا مکمل‌‌هایشان برای افزایش پلاکت خون مفید هستند. این مواد در سه دسته کلی جای می‌گیرند:
•    فولات
•    ویتامین B12، ویتامین C، ویتامین D و ویتامین K
•    آهن
درمان کم خونی با خرما
شاید یکی از بیشترین تاثیرات مصرف خرما که در بین تمامی خواص دیگر خرما بر روی آن تاکید بیشتری می شود درمان فقر آهن و کم خونی باشد. کم خونی از علائم شایعی است که بخصوص در خانم ها در برخی از مناطق ایران زیاد دیده می شود و به عقیده بسیاری از کارشناسان طب نوین و طب سنتی دلیل فقر آهن و کم خونی در بین خانم ها در سال های اخیر عمدتا رژیم های غذایی نا سالم و عدم استفاده از برخی از مواد غذایی به اندازه کافی مانند خرما می باشد.
خرما یکی از مغذی ترین میوه های موجود است که مقدار زیادی فولات دارد. فولات که برخی به نام اسید فولیک در بدن آن را می شناسیم ماده ای است که جذب آهن را در بدن تسهیل می کند و باعث می شود که آهن استفاده شده در مواد غذایی سریع تر جذب شود. در داروخانه ها هم همیشه فولات یا اسید فولیک را با قرص آهن با هم تجویز می کنند.
ضمن اینکه آهن موجود در خرما نیز بسیار زیاد است و ترکیب این دو برای رشد گلوبول های قرمز و یا تولید گلوبول قرمز در بدن بسیار موثر است. فولات ماده ای خون ساز است. وجود فولات به همراه آهن و ویتامین B12 از مهم ترین عوامل خون سازی در بدن هستتند که وجود این سه عنصر در کنار هم در بسیاری از غذاهای حیوانی شناخته شده است و در میوه ها نیز خرما مقدار زیادی از این سه عنصر را دارد.
نکته مهم دیگر در بهبود خون در بدن جلوگیری از خون ریزی های خطرناک اندام های داخلی و یا حتی بیرونی بدن است که برای این کار لازمه اصلی بدن به ویتامین C است. ویتامین C از اسکوربورت و یا همان خون ریزی های خطرناک که به دلایل بیماری های مختلف است جلوگیری می کند. در هر 100 گرم خرما نیز حدود 14 میلی گرم ویتامین C وجود دارد و بدن انسان کامل به 60 میلی گرم ویتامین C در روز نیاز دارد.
بنابراین مصرف روزانه 3 تا 5 عدد خرما می تواند هم اسید فولیم بدن ، هم آهن و هم ویتامین های B12 و C بدن را تامین کند و به خوبی برای بهبود وضعیت تولید گلبول های قرمز خون و فقر آهن خون عمل کند.
با این توضیحات به راحتی می توان به این نتیجه رسید که خرما در کنار برخی از مواد غذایی دیگر مانند مویز، کشمش و یا برخی از خشکبار مانند پسته و بادام و غیره در روز اگر به مقدار مشخصی مصرف شود دیگر نیاز به هیچ نوع قرص آهن و خون سازی برای خانم ها و یا حتی آقایان نیست.
ضمنا در طب سنتی و قدیمی نیز ترکیب شیره خرما را با شیره انگور و شیره توت و ساخت سه شیره و یا حتی اضافه کردن شیره انجیر به این ترکیب و ساخت چهار شیره و یا شیره میکس به عنوان بهترین درمان برای کم خونی شناخته می شده است.
جذب آهن و فولات موجود در شیره میکس حتی بسیار ساده تر از قرص آهن بوده و ماندگاری آن و یا تاثیر آن نیز بسیار بیشتر است.