بنابر عقیده کارشناسان تغذیه ارزش غذایی و مواد مغذی موجود در خرماخشک و خرمای تازه تقریباً به یک میزان است؛ بنابراین میتوان گفت خرماخشک منبع عظیمی از انواع ویتامینها مانند A، B و C و عناصر فلور، آهن، روی، پتاسیم و منگنز و نیز سرشار از کربوهیدرات و پروتئین است. همچنین وجود ۵۰ درصد گلوکز و ۲۵ درصد ساکارز در هر دانه خرما سبب شده که این میوه حاوی مقادیر فراوانی باشد.
خرماخشک همانند خرما تازه دارای آلبومینوئیدی، مشتقات پیپرین، آنتیاکسیدان، پکتین، آب، پلیفنول، فیبر گیاهی و استرول است.
اما در مقابل کالری خرمای خشک از خرمای تازه بیشتر است؛ طوری که هر ۱۰۰ گرم خرما خشک ۲۸۰ کالری داشته ولی همین میزان خرما تازه ۱۴۵ کالری دارد. همچنین فیبر موجود در خرماخشک نسبت به خرمای تازه بیشتر است.
خواص شگفتانگیز خرما خشک
با توجه به اینکه مواد مغذی موجود در خرما خشک و خرما تازه مثل هم هستند، میتوان گفت فواید و خواص مشابه هم دارند.
البته میزان کالری بیشتر خرماخشک باعث میشود که انرژیزایی آن نسبت به خرما تازه بیشتر باشد و با تعداد کمتری احساس سیری را در فرد ایجاد نماید؛ بنابراین افرادی که قصد کاهش وزن دارند، همواره استفاده از خرماخشک در میان وعدهها به آن توصیه میشود.
خواص خرما خشک برای یبوست:
خرما خشک مواد معدنی بسیاری دارد که برای افرادی که یبوست دارند و حرکات روده آنها مشکل دارد، ضروریست. همچنین میزان فیبر این میوه خشک بسیار زیاد است در نتیجه برای حرکات روده و سلامت دستگاه گوارش مفید واقع میشود.
خواص خرما خشک برای بارداری:
در بارداری مصرف خرما خشک میتواند انرژی و کالری مورد نیاز برای بدن را تامین کند که برای تغذیه مادر و سلامت جنین ضروریست. ارزش غذایی بالای خرمای خشک سبب شده، یکی از بهترین میانوعدههای مصرفی در دوران بارداری باشد. ترکیبات موجود در خرما خشک حتی برای زایمان راحتتر بسیار مفید است و در اواخر این دوره به باز شدن دهانه رحم کمک میکند. همچنین با بهبود عملکرد روده، در این دوران میتواند از ایجاد هموروئید که در دوران بارداری شایع است؛ پیشگیری کند.
خواص خرما خشک برای لاغری:
خرمای خشک حاوی قند میوه است و به همین دلیل نمیتوان گفت مادهای لاغر کننده محسوب میشود. اما فیبر زیاد این ماده غذایی میتواند بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش را بهبود دهد که در نتیجهی آن مشکلات گوارشی و چاقی مرتبط با آن رفع میشود. البته چنانچه خرما خشک جایگزینی برای قند و شکر همراه چای باشد، با مصرف کنترل شدهی ۴-۳ عدد از آن در طول روز، میتواند در جلوگیری از چاقی، افزایش سلامتی و افزایش سطح انرژی بدن موثر باشد.
خواص خرما خشک برای تنظیم فشار خون و کلسترول:
مصرف خرمای خشک میتواند سطح کلسترول و فشار خون را در بدن تنظیم کند. میزان بالای پتاسیم موجود در خرما خشک که حتی میتواند از پتاسیم موجود در موز نیز بیشتر باشد؛ به بدن در تنظیم فشار خون و حفظ تعادل پتاسیم و سدیم کمک میکند. درنتیجه موز خشک بسیار مناسب افرادیست که از فشار خون رنج میبرند. همچنین منیزیم موجود در خرمای خشک برای سلامت عروق و کارکرد قلب بسیار مهم است. همچنین به دلیل فاقد چربی بودن در افزایش سطح چربی خون نقشی ندارد و ترکیبات موجود در آن میتواند سطح کلسترول خون را پایین آورده و به تنظیم آن کمک کند.
خواص خرما خشک برای آلزایمر:
همانطور که گفته شد، خرمای خشک طبع گرمی دارد که به همین علت سبب گرم شدن مغز میگردد و باعث بهبود عملکرد مغز میگردد. مصرف خرما برای دانشآموزان و دانشجویان در دوره تحصیل و دوره امتحانات و همچنین افرادی که از مغز خود استفادهی زیادی میکنند؛ بسیار ضروری و کمک کننده است. ترکیب خرما خشک با عسل یا گردو تاثیر آن را دوچندان میکند. با افزایش عملکرد مغز و افرایش سلامت سلولهای عصبی به دلیل ترکیبات موجود در خرمای خشک، میتوان از بسیاری از بیماریهای مغزی همچون آلزایمر و پارکینسون که در نتیجهی تخریب نورونها به وجود میآیند جلوگیری کرد.
خواص خرما خشک برای پیشگیری از سرطان:
خرما خشک حاوی انواع متنوعی از آنتیاکسیدانهاست و به همین دلیل یکی از منابع طبیعی مناسب برای جلوگیری از انواع سرطانها محسوب میشود. آنتیاکسیدانها و ترکیبات موجود در خرما خشک، با رادیکالهای آزادی که در نتیجهی اشعهها و ترکیبات شیمیایی و حتی غذاهای مختلف در بدن ایجاد میشود، مبارزه میکند و اجازهی آسیب رساندن به بدن را نمیدهد. همچنین یکی از سرطانهایی که خرما نقش زیادی در پیشگیری از آن دارد، سرطان روده یا سرطان کولون است که در نتیجهی فشار به روده در اثر یبوست و موارد این چنینی میتواند ایجاد شود. خرمای خشک از ایجاد یبوست پیشگیری کرده و در نتیجه میتواند از ایجاد سرطان کولون نیز پیشگیری نماید.