ارده دارای طبع بسیار گرمی است و اصولا آن را با خوراکیهایی نظیر عسل، شیره خرما و شیره انگور مخلوط میکنند تا ارزش غذایی آن چند برابر شود. شیره خرما نیز دارای ویتامینهای مختلفی مانند ویتامین A,B،C,E و مقداری املاح معدنی است. این دو ترکیب با هم دارای انرژی زیادی هستند و میتوان به عنوان تغذیه سالم به فرزندانتان بدهید تا یادگیری آنها بالا برود.
شیرهی خرما نیز همان خواص خرما را دارد و حاوی فسفر و آهن است. مصرف شیرهی خرما در وعدهی صبحانه باعث فعال شدن سلولهای عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد میشود. شیره خرما، تسکین دهندهی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی است.
ارده که از کوبیده شدن و تفت دادن دانه های کنجد به دست می آید خود به تنهایی یک وعده غذایی محسوب می گردد. با این وجود زمانی که با خوراکی های نظیر عسل، شیره خرما و شیره انگور مخلوط گردد، ارزش غذایی و خواص آن چندین برابر خواهد شد. طبع ارده براساس طب سنتی بسیار گرم است. بعضی از مهمترین خواص ارده و خرما عبارتند از:
جلوگیری از بیماری های مرتبط با طبع سرد
ترکیب ارده و خرما طبع بسیار گرمی دارد. از این رو، در روز های سرد سال که هوا نیز سرد و مرطوب است، ترکیب این دو ماده بهترین صبحانه برای افراد با مزاج بلغمی است تا باعث تعدیل مزاج و پیشگیری از بیماری های ناشی از سردی در آن ها گردد.
تقویت استخوان ها و قوای جسمانی
میزان کلسیم، فسفر و سایر عناصر غذایی در ارده و شیره خرما بالا ست و مصرف آن ها به درمان استخوان درد، تقویت استخوان ها، پیشگیری از پوکی استخوان و تسکین درد مفاصل یاری می نماید. تقویت قوای جسمانی و جنسی بدن از مهمترین خواص ارده و خرما در طب سنتی است.
بهبود عملکرد مغز
مصرف ارده و شیره خرما به تقویت حافظه، افزایش تمرکز و قدرت یادگیری یاری شایانی می نماید. همچنین شیره خرما به دلیل میزان زیاد منیزیم موجود در آن، در تقویت اعصاب موثر است.
پیشگیری از کم خونی
ارده و خرما ماده غذایی مفیدی برای خون سازی و بالا بردن آهن خون هستند. مصرف این ماده غذایی پرخاصیت در پیشگیری و درمان کم خونی موثر است و به دلیل داشتن فولات، خوردن آن به زنان باردار توصیه می گردد.
آرامش بخش
از دیگر خواص ارده و خرما برای سلامتی، تعادل اعصاب، رفع خستگی و ضعف است و منیزیم و فسفر موجود در آن سبب تقویت و سر زنده نگهداشتن سلول های عصبی می گردد.
نکات مهم در مصرف ارده و خرما
• شیره و ارده هر دو طبیعت گرم دارند و مصرف آن برای گرم مزاجها موجب غلیظ شدن صفرایشان میشود و نتیجه آن، جوش زدن در صورت و بدنشان است. برای مقابله با آن خوردن میوههای تازه با طبیعت سرد توصیه میشود.
• ارده و روغن کنجد سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشدهاند که اگر در معرض هوای گرم و نور قرار بگیرند، چربیهایشان اکسید شده و روغن به اصطلاح فاسد میشود بنابراین کنجد و فرآوردههای تهیهشده از آن باید در جای خشک، خنک و دور از نور آفتاب نگهداری شود.
• زیادهروی در مصرف ارده و خرما، باعث بروز چاقی و اضافه وزن میشود.
• به علت داشتن قند طبیعی، افراد دیابتی در مصرف آن احتیاط کنند.
• ارده هضم سنگینی دارد و برای افراد با معده ضعیف مناسب نیست.