عسل و خرما برای دیابت

26 بهمن 1399

عسل و خرما برای دیابت

دیابت چیست و چطور اتفاق می‌افتد؟
 زمانی که ما از کربوهیدرات‌ها (قند‌ها) استفاده می‌کنیم سطح گلوکز خون افزایش می‌یابد. با افزایش سطح گلوکز خون، این پیغام برای پانکراس ارسال می‌شود که هورمون انسولین را ترشح کند. انسولین نیز باعث می‌شود تا سلول‌های ماهیچه‌ای و کبد، گلوکز را به صورت گلیکوژن در خود ذخیره کنند، و درست زمانی که بدن به انرژی نیاز دارد آن‌ها را مانند سوخت مصرف کند.
اما در بیماران دیابتی این چرخه به نحوی مختل می‌شود. به این ترتیب که انسولین یا توسط پانکراس ترشح نمی‌شود (یا کم ترشح می‌شود) که به آن دیابت نوع۱ می‌گویند. و یا اینکه با وجود ترشح شدن، بدن در برابر آن مقاومت نشان می‌دهد و گلوکز توسط سلول‌ها جذب نمی‌شود، که به آن دیابت نوع۲ می‌گویند.
تاثیر عسل بر دیابت
در مورد درمان دیابت با عسل طبیعی یا گرده گل یا بره موم، اختلاف نظر وجود دارد. با این حال پیشنهاد می‌شود افرادی که مبتلا به مرض قند نشدند یا احتمال ابتلا به خاطر سابقه ژنتیکی دارند، مصرف عسل را به میزان متعادل جایگزین مصرف قند و شکر کنند. افرادی هم که مبتلا به دیابت هستند، حتما در این مورد با پزشک خود مشورت داشته باشند.
نکته مهم اینجا است که منظور از مصرف عسل، عسل طبیعی و کاملا مطمئن است، وگرنه عسل‌های تقلبی که گاهی از شیره شکر پخته درست می‌شوند، به مراتب غلظت قند مضر بالایی دارند و حتی از سایر دسرها و مواد قندی برای افراد سالم نیز خطرناک‌تر خواهند بود.
عسل و خرما برای دیابت
مدت‌هاست این تصور میان عوام وجود دارد که خرما و عسل برای افراد دیابتی مناسب است و قند خون این بیماران را افزایش نمی‌دهد.
اما یک کارشناس تغذیه و فوق تخصص غدد درون‌ریز و متابولیسم معتقد است که این باور صحت ندارد و از اساس اشتباه است.
سید بهمن قادریان با بیان اینکه عسل و خرما قند خون را به شدت افزایش می‌دهند، تصریح کرد: "بنابراین افراد دیابتی باید مصرف این مواد غذایی را کاهش دهند."
وی با تاکید بر اینکه بیماران دیابتی حتماً باید برای کنترل کردن قند خون، از مصرف شکر، بیسکویت، کیک، آبمیوه و نوشابه پرهیز کنند، تصریح کرد: "این بیماران باید در رژیم غذایی خود بیشتر از مواد غذایی فیبردارهمچون سبزیجات، ماهی، لبنیات کم چرب و حبوبات استفاده کنند."
قادریان با اشاره به اینکه قند موجود در مواد غذایی شامل نان، برنج، ماکارونی و سیب زمینی، مقدار قندخون را افزایش می‌دهد، خاطرنشان کرد: "لذا توصیه می‌شود بیماران دیابتی در رژیم غذایی خود از سبزیجات، ماهی، لبنیات کم چرب و حبوبات بیشتر از سایر مواد غذایی استفاده کنند."