خرما خاصویی (خواصوئی) از کوچک ترین و خوشمزه ترین خرماهای ایران به شمار می آید که شهرت جهانی دارد. میزان صادرات خرمای خاصویی بسیار بالا است و میزان مصرف خارجی این خرما خیلی بیشتر از مصارف داخلی است. تا چند سال گذشته خرمای خاصویی در میان مردم کشور ما چندان شناخته شده نبود اما با گذشت زمان مردم پی به خواص و طعم فوق العاده این خرما بردند و بعد از آن این خرما در سبد خرید بسیاری از مردم ایران قرار گرفت. از آن جمله می توان به مردم اصفهان اشاره کرد زیرا این خرما در این شهر فروش زیادی دارد.
در برخی از شهرهای ایران این خرما را خرمای خاصه هم می نامند. یکی از ویژگی های منحصر به فرد این خرما شیره فراوان آن است و در واقع شیره این خرما به عنوان یک محصول جانبی از نخلستان های ایران به شهرت جهانی رسیده است. خرمای خاصویی شیرینی زیادی دارد و به همین دلیل نیز این خرما جایگزین مناسبی برای قند محسوب می شود.
خرمای خاصویی در ایران جزء خرماهای درجه دو محسوب می شود اما این طبقه بندی نشان از کیفیت کم و یا طعم کمتر دوست داشتنی این خرما در مقایسه با سایرین نیست، بلکه در این طبقه بندی فقط اندازه خرما مد نظر قرار گرفته است. طبع این خرما گرم است بنابراین اگر دارای طبع گرم و خشک هستید بهتر است در مصرف این خرما زیاده روی نکنید. جالب است بدانید که خرمای خاصویی قابلیت نگهداری بالایی دارد و می توان این خرما را مدت ها پس از خرید همچنان با اطمینان خاطر مصرف کرد.
طبع خرما خاصویی
خاصویی از شیرین ترین خرما ها است که البته شیرینی آن گلو را اذیت نمی کند و به دللی اندازه کوچکی که دارد معمولا هر سه خرما خاصویی به اندازه یک واحد از دیگر خرما ها به حساب می آید. به همین دلیل هر چند توصیه می شود روزانه حدود 5 عدد خرما مصرف شود ولی در مورد خرما خاصویی این تعداد را می توان تا 15 عدد در روز هم افزایش داد.
در نظر داشته باشید که خرما خاصویی از خرماهایی با طبع گرم می باشد و به همین دلیل ممکن است برای برخی از افراد بخصوص افرادی که دارای طبع گرم و خشک هستند زیاده روی در مصرف ان خیلی مناسب نباشد. اما افرادی که دارای طبع سودایی و سرد هستند می توانند به راحتی با آوردن خرما خاصویی در برنامه غذایی خود طبع خود را تنظیم کنند.