خرما شاهانی یک خرمای باریک، کشیده با نوک باریک است. این خرما در شرایط عادی 40 میلیمتر طول و 18 میلیمتر عرض دارد. خرمای شاهانی اغلب به رنگ قهوه ای روشن دیده می شود، اما رنگ های قهوه ای تیره و قهوه ای مایل به زرد هم در آن به چشم می آید. رنگ رطب و خارک شاهانی زرد طلایی است.
این رنگ جذاب توجه مشتریان را به سرعت به خود جلب می کند. به طور کلی باید گفت که این خرما روشن ترین رنگ را میان تمام خرماهای ایران دارد. خرما شاهانی از لحاظ ظاهر، شباهت زیادی با خرمای ربی دارد. برای اینکه بتوانید این دو نوع خرما را از هم تمیز دهید حتما به رنگ و نوع پوست آن توجه کنید. پوست شاهانی خیلی نازک است و به راحتی می توان آن را از گوشت خرما جدا و مصرف کرد.
از دیگر موارد مصرف خرما شاهانی می توان به شیرینی خرما، کیک خرما، مربای خرما و هر چیزی که نیاز به شیرینی بسیار زیادی دارد، اشاره کرد.
تحقیقات نشان داده است که مواد مغذی موجود در این خرما برای رشد جنین مفید است. وجود مقادیر بالای ویتامین ب۶ در آن باعث افزایش سوخت و ساز بدن افراد مصرف کننده می شود. قند فراوان موجود در این خرما در صنعت تولید سرکه کارایی فراوانی دارد. قند موجود در این خرما از نوع قندهای غیر مضر است، اما با این حال نباید در مصرف آن زیاده روی شود.
ارقام خرمای شاهانی
تنها عاملی که باعث میشود این خرما را به دو درجه 1 و 2 تقسیم بندی کنند اندازه آن است. و تفاوت زیادی نمیشود بین انواع آن قائل شد به صورتی که خرمای درجه یک خرمای درشت تر نسبت به درجه دو و گاهی اوقات کیفیت و ظاهر بهتری نسبت به درجه دو دارد.
برداشت خرمای شاهانی
برداشت این خرمای شیرین در ماه شهریور و مهر صورت میگیرد. گاهی این خرما به صورت خارک مصرف میشود که خارک آن شیرین است و مزه گسی ندارد.
شرایط نگهداری خرمای شاهانی
خرمای شاهانی باید در دمای مناسب نگهداری شود درغیر این صورت ممکن است فاسد شود. دمای مناسب برای نگهداری این خرما بین -10 تا +10 درجه سانتیگراد است. سالانه، مقدار زیادی از این خرما به دلیل شرایط نامناسب نگهداری به سرعت آسیب می بیند. برای جلوگیری از فساد و آسیب خرمای شاهانی را باید در مکان مناسب و به دور از نور خورشید و حشرات نگه داری کرد. انبارهای سرد برای نگهداری از این خرما باید استاندارد باشند. همچنین، برای حمل خرما شاهانی، باید از ظروف دارای سیستم تهویه استفاده کنید.