بهترین خرمای استان سیستانوبلوچستان خرمای ربی است و بخاطر طعم فوق العادهای که دارد به معدن طلای سیستانوبلوچستان معروف است. معمولا خریداران این خرما چند ماه قبل از برداشت این خرما، آن را پیشخرید میکنند و زمان زیادی طول نمیکشد که به فروش میرسد. این خرما در بازار جهانی به خرمای پاکستانی معروف است و شهرت زیادی دارد.
ویژگی های خرمای ربی
خرما ربی از خرماهای گوشتی و نسبتا بزرگ محسوب میشود و ظاهری کشیده و بلند دارد. مرغوب ترین نوع این خرما در زابل و ایرانشهر تولید میشود. رنگ این خرما در مرحله رسیدگی رطب، به سبزی می گراید.
این خرما عموما، از خرماهای نیمه خشک محسوب میشود. هسته خرما نسبت به گوشت آن کوچک است. به دلیل چسبندگی پوسته به هسته، و بافت مناسبی که دارد؛ راحت قابلیت شستشو و نگهداری دارد.
در زمان رسیدگی، این خرما به رنگ مشکی کامل میرسد. و گاها به قهوه ای تیره هم متمایل است.
خرمای پاکستانی، نسبت به خرمای مضافتی، شیرینی کمتری دارد. همچنین طعم آن بسیار مطلوب است. به گفته بسیاری از مردم، این خرما قبل از اینکه بصورت نیمه خشک تبدیل شود. طعم بسیار خوشمزه ای دارد. و حتی از خرمای مضافتی هم خوش طعم تر است.
خرمای ربی ظاهری کشیده و بلند دارد.
عموما برداشت این خرما در اواسط شهریور ماه، انجام میشود. که تا اوایل مهرماه نیز گاها به طول می انجامد.
مناطق کشت خرمای ربی
خرمای ربی مختص استان سیستان و بلوچستان است و در مناطق زابل، سراوان، ایرانشهر و چابهار و خاش کشت میشود. مرغوبترین نوع این خرما در شهر سراوان است. استان سیستانوبلوچستان بیش از 50 نوع خرما از جمله مضافتی، سنگ شکن، هلیله و زاهدی را تولید میکند اما بیشترین حجم خرمای آن مربوط به خرمای پاکستانی است. دلیل اینکه خرمای ربی به خرمای پاکستانی شهرت یافته است این است که کشور پاکستان عمده خرمای پاکستانی را با نام و برند خرمای پاکستانی عرضه میکند بنابراین با این نام در بازار جهانی شهرت پیدا کرده است.
زمان کشت خرمای ربی
کشت خرمای ربی در فصل شهریور صورت میگیرد و گاهی تا مهرماه هم ادامه دارد. نخلداران بلوچستان خرمای رسیده را با خوشه از درخت جدا میکنند و به صورت خوشه به خریداران اصلی می فروشند حدودا هر خوشه ۳۰ کیلو وزن دارد. خرمای تولید شده در سراوان کاملا ارگانیک است و مشتریان زیادی در بازارهای داخلی و خارجی دارد.