خرما خاصویی (خرما خاصه) یا خرما آلویی در استان بوشهر که یکی از خرما خیزترین استان های ایران میباشد، (تنوع نخلستان ها و خرماهایی که در این استان برداشت میشود خود گواه این صحبت است.) کشت میشود. یکی از مشهورترین خرماهایی که در این استان برداشت میشود خرمای خاصویی است، در واقع خرما خاصویی در استان ها و شهرستان های دیگر هم کاشته میشود ولی نوع خرما خاصویی بوشهر شهرت بیشتر، و به عقیده برخی از کارشناسان کیفیت بهتری دارد.
خرما خاصویی گونه ای از خرما است که در کوهپایه ها رشد میکند. به همین دلیل این خرما عمدتا در شهرستان هایی که در کوهپایه های زاگرس قرار گرفته اند مانند: شهر جم، عسلویه، فیروز آباد، قیروکازرون، کنگان، فراشبند و برخی دیگر از روستاهای این منطقه یافت میشود. تقریبا این نوع خرما در سایر مناطق دیگر از گونه های نادر شناخته میشود. این خرما، خاص این مناطق شناخته میشود و مرغوب ترین و با کیفیت ترین نوع خرمای خاصویی در این استان، یعنی بوشهر پیدا میشود.
این خرما در زمانی که کاملا رسیده شود و یا به اصطلاح بپزد، به رنگ قهوه ای روشن دیده میشود، این خرما که به خرما آلویی هم گاها شناخته میشود ریزترین نوع خرما در ایران و البته جهان است.
خرما خاصویی از انواع خرما تر و مرطوب طبقه بندی میشود، زیرا شیره بسیار زیادی دارد و گفته می شود که در صورت نگهداری این خرماها به مدت چند ساعت در یک ظرف در بسته، این خرما در شیره غرق خواهد شد. خرما خاصه هر چند در ایران آنچنان که باید حتی هنوز هم شناخته شده نیست ولی در کشورهای حوزه خلیج فارس و بسیاری از کشورهای اروپایی این روزها خواهان زیادی پیدا کرده است.
ویژگی های خرمای خاصویی
خرمای خاصویی وقتی که در مرحله آخر رشد خود قرار دارد و به اصطلاح رسیده است به رنگ قهوه ای روشن را بر وجود خود نگه می دارد .
پس مرغوب ترین خرمای این نوع رنگ قهوه ای روشن دارد.
هر از گاهی به دلیل ناشناخته بودن این خرما در بین مردم این خرما را با خرمای لولو اشتباه می گیرند هر چند که ویژگیهای ساختاری خرمای خاصویی کاملا متفاوت است و این خرما ریزترین خرما در ایران می باشد چرا که از انواع خرما کوچکتر است و حتی جالب است بدانید که در بین انواع خرماهای موجود در جهان نیز ریزترین است.
در طبقه بندی خرما ها خرمای خاصویی جز خرما های مرطوب قرار می گیرد زیرا که از ساختار درونی این خرما شیره بسیار زیادی به بیرون تراوش می شود پس به راحتی خرما در دسته آخر ماه های مرطوب جای می گیرد.
جالب است بدانید. قوتی که این خرما دارد این است که اندازه بسیار کوچک دارد و میتواند جایگزین قند همراه با مصرف روزانه چای شود چرا که قند این خرما طبیعی بوده و علاوه بر شیرینی خاصیت های دارویی و مهمی نیز برای بدن دارد نکته دیگری که این خرما را کم کم در بین مردم جای می دهد مزه خاص خرما می باشد چرا که شبیه مزه خرمای پیارم است و پیارم گرانترین خرمای ایران و و محبوبترین خرمای ایران و جهان می باشد.
این خرما از نوع تر و سرشار از شیره می باشد به طوری که اگر به مدت سه الی چهار ساعت این خرما را در یک ظرف نگه داری کنید در شیره خود غوطه ور شده و همچنین همواره دارای جنبه صادراتی به کشورهای همجوار و حوزه خلیج فارس می باشد.