شیره خرما جایگزین مناسبی برای مواد شیرین کننده تصفیه شده است. از طرفی این ماده ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. آهن طبیعی موجود در شیره خرما، باعث افزایش گلبول های قرمز خون می شود و در نتیجه خطر بروز کم خونی را کاهش می دهد.
علاوه بر آهن، سرشار از پتاسیم و منگنز است. مصرف آن هنگام صبح با صبحانه یا شیر ولرم، باعث فعال شدن سلول های عصبی می شود. شیره این میوه، تسکین دهنده دردهای روماتیسمی است. به راحتی هضم می شود و انرژی زاست. ناراحتی های گوارشی را برطرف می کند و باعث ایجاد کلنی های باکتری های مفید در روده ها می شود.
فیبر موجود در آن مانع از یبوست می شود. تقویت کننده قلب است و غنی از کلسیم بنابراین برای تقویت استخوان مفید است. برای تقویت بینایی مفید است و سموم را از کبد دفع می کند و برای درمان گلودرد، تب و سرماخوردگی مفید است.
شیره خرما همان خواص خرما را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن در وعده ی صبحانه باعث فعال شدن سلول های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد می شود. شیره خرما، تسکین دهنده ی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی هستند.
بهترین نوع مصرف شیره که برای همه ی مزاج ها مناسب می باشد، این است که شیره را با سرکه بجوشانید و محصول نهایی را که «سرکه شیره» نام دارد با کاهو بخورید و نهایت لذت را از خوردن این معجون ببرید.
شرح تولید شیره خرما به روش صنعتی
عملکرد خط تولید شیره خرما به شرح زیر می باشد:
مرحله شستشو، ضد عفونی و هسته گیری خرما: خرمای برداشت شده از نخلستان دارای مواد زاید و گرد و خاک و آلودگی است. خرما به طور کامل شسته می شود و هسته آن به دلیل داشتن ترکیبات متفاوت از گوشت خرما در این مرحله حذف شده و به قطعات کوچک خرد می گردد.
مرحله عصاره گیری: قطعات برش شده خرما به مخزن ویژه ای (دیگ بخار) منتقل شده و به نسبت 1.5 برابر وزن آن آب با دمای 90 درجه سانتیگراد افزوده و بمدت یک و نیم ساعت زمان داده می شود. این عمل باعث می شود تا قند و مواد معدنی موجود در خرما به آ ب منتقل شود. سپس آب حاوی عصاره خرما و تفاله از هم جدا می شوند.
تصفیه شیره خرما: عصاره بدست آمده از مرحله قبل دارای مزه گس و رنگ کدر است. عمل تصفیه شیره خرما موجب شفاف شدن رنگ شیره و خوش طعم تر شدن طعم آن می گردد. البته چون در این مرحله شیره خرما رقیق می باشد (دارای غلظت 15-20 درصد) نیاز به تعلیظ دارد.
تغلیظ شیره خرما: در این خط تولید شیره خرما را تا غلظت 75 درصد، در شرایط خلاء و با دمای پایین تغلیظ می شود. این امر، موجب حفظ کیفیت و طعم و حفظ مواد قندی مخصوصا فروکتوز در شیره خرما می گردد.
مرحله پاستوریزاسیون: عمل پاستوریزاسیون برای بالا بردن زمان ماندگاری و جلوگیری از فساد محصول انجام میگیرد و بصورت پیوسته می باشد. سپس شیره پاستوریزه به بطری های بسته بندی منتقل می شود.
بسته بندی: قسمت عمده محصول تولید در ظروف پلاستیکی مخصوص با ظرفیت 220 لیتر جهت صادارت به خارج از کشور بسته بندی می شود. برای مصارف داخلی از بطری های 300-500 گرمی استفاده می شود.